Tsjeard Bakker met overmacht Frysk Kampioen Preamsilen 2005.

Ook in de laatste drie wedstrijden was Tsjeard Bakker met zijn bemanning niet te bezeilen. Alle 9 wedstrijden, verdeeld over 3 weekenden behaalde hij de eerste plaats. De spanning bij de laatste 3 wedstrijden zat hem dan ook in het verdelen van de plaatsen 2 en 3.

Bij schitterend zeilweer werd dit weekend de laatste van de 3 wedstrijden gevaren. Prima georganiseerd door de WSV “Onder Ons” van Terherne. De strijd werd in groepjes gevoerd. De plaatsen 2 en 3 werd een strijd tussen Arend de Boer uit Joure en Dominicus Reekers uit Woudsend. De laatste won, doordat hij 2 derde plaatsen en 1 tweede plaats bezeilde, terwijl de Boer een tweede, een derde en een vierde plaats behaalde. Hij had daarbij het ongeluk te worden dwarsgezeten door Geart Pekema uit Broek, die voor het klassement geen rol speelde omdat hij de wedstrijden van Grou had gemist.

In de tweede groep ging het om de oude meester Sjerp de Vries uit Terkaple, bezitter van de Boot van het Jaar en voorheen vrijwel onverslaanbaar. Dan waren er Ane de Jong van Toppenhuzen, die lange tijd in de kop meedraaide en Peter Spruyt uit Oranjewoud. Zij maakten er een boeiende strijd van. Uiteindelijk wist de Vries te winnen, doordat hij de laatste wedstrijd beter finishte dan de Jong.

In de derde groep vonden we een aantal schepen die één of meer wedstrijden niet hadden meegedaan en in de laatste groep ging het om een viertal schepen die de snelheid niet konden opvoeren.

Opvallend is dus dat de eerste drie schepen pas dit jaar voor het eerst waren ingeschreven, gekeurd en toegelaten tot de vereniging de Fryske Boerepream.