Wâldsein  17 + 18 mei.
Afgelopen weekend werden, onder bijna ideale weersomstandigheden, de eerste drie wedstrijden van het kampioenschap 2008 van de pramen van de Ver. “De Fryske Boerepream” gezeild. Hoewel het op zaterdag vrijwel de gehele dag regende, hebben de zeilers daar weinig van gemerkt.
Er stond steeds een mooie wind, zodat er goed gezeild kon worden.
De wedstrijden vonden plaats op de Hegemermar bij  Wâldsein. De wedstrijdleiding was in vertrouwde handen van de skûtsje wedstrijd kommissie, die bij alle
drie wedstrijden een perfecte baan hadden uitgezet met maximaal gebruik van de aanwezige ruimte.

Arend Wisse de Boer uit Sneek was met ‘Den Ael’ de onbedreigde winnaar van dit weekend, met drie afgetekende overwinningen. Vooral de 2ewedstrijd, waarbij hij opnieuw moest starten, was een geweldige prestatie om toch nog als 1stete finishen. De kampioen van vorig jaar Tsjeard Bakker, met aan het roer Germ Gerbrandy, zeilde alle drie wedstrijden op een 2eplek. De weekendwinnaar van vorig jaar, Ane de Jong met de ‘Dwerskop’, eindigde als 3e.

Van de nieuwe deelnemers, presteerde Hylke van der Veen in de eerste 2 wedstrijden nog matig, maar deed in de zondagwedstrijd mee voor een topplaats en finishte als 4e.
Ook Piet Blauw, die op de eerste dag met materiaalpech moest stoppen, zeilde op de 2e  dag sterk en finishte als 3e. Jammer dus van de pech op zaterdag.

Aldegea W 14 + 15 juni
De kampioen van 2006 Arend Wisse de Boer en leider in de competitie won ook dit weekend met zijn Jouster praam “Den Ael” met 2 maal een 1e en een 2e plaats.

Tweede werd de kampioen van 2007 Tsjeard Bakker met aan het roer Germ Gerbrandy met een 2e , een 1e  en een 3e  plaats. 3e werd Ane de Jong uit Poppingawier.

Dezelfde volgorde dus als op Wâldsein. De zeilomstandigheden waren dit weekend uitstekend, zowel zaterdag als zondag een windkracht 3 tot 4.

Vooral tijdens windvlagen gingen de pramen regelmatig op één oor. Voor de (helaas spaarzame) toeschouwers op de wal een spectaculair schouwspel, maar voor de bemanningen aan boord hard werken.

De windrichting varieerde tijdens de wedstrijden voortdurend, waardoor er regelmatig wisselingen in de volgorde waren. Hierdoor was er veel strijd, zowel voorin als in de middelste en achterste gelederen.

Met nog 3 wedstrijden te zeilen staat Arend Wisse de Boer riant aan kop met 5,4 punten voorsprong op nummer twee, Tsjeard Bakker.

Terherne 20 + 21 september 2008

Arend Wisse de Boer Kampioen 2008 met “Den Ael” in competitie “De Fryske Boerepream”.

Afgelopen weekend werden de laatste 3 wedstrijden gezeild in de competitie van “De Fryske Boerepream”. Op zaterdag werd één wedstrijd gezeild en op zondag twee, dit vanwege het ontbreken van enige wind op zaterdagmiddag. De uitslag werd voor een belangrijk deel bepaald door de sterk in richting en kracht variërende wind. In alle 3 wedstrijden was veel strijd, maar door de variatie van de wind was een gewonnen plek niet eerder zeker dan op de finish.
De zaterdagwedstrijd werd gewonnen door klassementsleider Arend Wisse de Boer uit Sneek met zijn praam “Den Ael”, die hiermee zijn kampioenschap zo goed als binnen had.
De eerste wedstrijd op zondag begon met vrijwel geen wind, maar gaandeweg de wedstrijd kwam er meer en in de tweede wedstrijd kon met een windkrachtje 2 á 3 een leuke wedstrijd worden gezeild.

Grote verrassing op zondag was Erik Jansma uit Tersoal met twee maal een eerste plaats. Arend Wisse de Boer werd 3e en 2e.
Met deze uitslagen was duidelijk, dat hij de nieuwe kampioen 2008 is met over negen wedstrijden zes overwinningen, 2x een 2e plaats en 1x een 3plaats met in totaal 9,4 punten. Twee en drie zijn geworden de kampioen van 2007 Tsjeard Bakker uit Gau met 17,9 punten en Ane de Jong uit Poppingawier met 46 punten.

Erik Jansma mei pream 33 “Lege Geaen” is de winnaar van de 2de Zwaga-bokaal:
voor de grootste stijger in het klassement is!


Arend de Boer en syn bemanning!

Erik Jansma uit Tersoal krijgt de Zwaga-bokaal uitgereikt!