2009 DFB Germ Gerbrandy Kampioen.

De nieuwe kampioen preamsilen van vereniging “de Fryske Boerepream”  is 2009 Gerben Gerbrandy met de “Sietse” geworden. De finale op de Terkaplester Poelen op 27 en 28 september is zeldzaam spannend verlopen. De 3,2 punten voorsprong van Germ Gerbrandy op Arend Wisse de Boer blijken achteraf voldoende.

De Boer met Den Ael, de heersend kampioen, doet er alles aan om te voorkomen, dat Gerbrandy kampioen wordt. Een misse slag in de eerste wedstrijd op zaterdag, waardoor hij in die wedstrijd 4e wordt, doet hem de das om. Er staat zowel op zaterdag als zondag weinig wind, op zondag zelfs zo weinig, dat de start een uur moet worden uitgesteld.

De 1stewedstrijd op zaterdag wordt gewonnen door Piet Blaauw met Germ Gerbrandy als 2eGerbrandy loopt dus 2 punten meer uit op de Boer en denkt dat hij op rozen zit.
In de 2ewedstrijd krijgen de twee koplopers in het klassement het met elkaar aan de stok bij boei 2: er komt bij Den Ael een rode vlag in het want.
Door tot 2 keer toe een rondje te draaien, bekent Gerbrandy kennelijk schuld, maar de rode vlag blijft en zit er bij de finish nog steeds in.

De jury moet dus aan de bak. Na beide partijen te hebben gehoord blijkt, ondanks het schuld bekennen tijdens de wedstrijd, dat het protest vreemd genoeg niet wordt toegewezen.
Omdat De Boer de wedstrijd had gewonnen en Gerbrandy 8ewerd, is de voorsprong dus weer geslonken. De spanning is volledig terug. Gerbrandy kan deze 8 punten als slechtste wedstrijd aftrekken, maar kan zich nu geen slechte laatste wedstrijd permitteren.

Wanneer om 11 uur zondagochtend zal worden gestart, staat er vrijwel geen wind en de start wordt voor onbepaalde tijd uitgesteld. Wanneer uiteindelijk wordt gestart, blijken meer dan drie pramen te vroeg en komt een totale herstart. Meteen daarna draait de wind alle kanten op en wordt opnieuw besloten tot uitstel. Pas na 12 uur ‘s middags kan er worden gestart.

De beide koplopers starten elk aan een kant van de startlijn. Gerbrandy hoog bij het startschip en de Boer laag bij de onderste boei. Uiteindelijk is De Boer toch als eerste bij de 1e boei en bouwt zijn voorsprong gedurende de wedstrijd uit naar ongeveer 10 minuten bij de finish. Hij heeft er dus alles aan gedaan en kan alleen maar afwachten wat er achter hem gebeurt.

Nou, dat wordt nog best spannend. Gerbrandy wordt belaagd door zowel Piet Blaauw als Simon van der Meulen. Ook Pieter de Haas is vlakbij. Hij ligt op een bepaald moment 4e  en bij die stand zou De Boer kampioen zijn.

Het loopt echter anders. Gelukkig voor Gerbrandy haalt de wind een beetje aan en kan hij zich losmaken van zijn belagers. Wanneer de finish er om rond 2 uur in ligt, komt hij als 2ebinnen en weet zich kampioen van “de Fryske Boerepream” 2009.


Kampioen Germ Gerbrandy met zijn bemanning.


Alle schipper achter en onder de kampioenswimpel 2009.
Zittend van rechts naar links de nummer 1, 2 en 3:
Gerbrandy, de Boer en de Haas.