Praamzeilen Oudega 24 en 25 juni 2023

door Simon Schermerhorn

Onder ideale omstandigheden (zomers weer, windkracht Bf 2 tot 4) zeilden ‘de Nije Sylpream * én ‘de Fryske Boerepream ** op 24 en 25 juni wedstrijden op de Oudegaaster Brekken.  Het was een primeur dat de ‘oude’ en ‘nieuwe’ pramen gezamenlijk een zeilwedstrijd organiseerden, maar er werd wel apart gestart. In totaal werden er 5 wedstrijden per klasse gevaren, drie op zaterdag, twee op zondag.

Op het palaver in het dorpshuis van Oudega gaf wedstrijdleider Saskia Westerhoff zaterdagmorgen toelichting op bijzonderheden/aandachtspunten, zoals voor de veiligheid ‘zwemvesten aan’ en over de bepaling dat binnen 1 minuut voor de start niet meer over de startlijn gevaren mocht worden. Er werd gezeild op een ‘Olympische’ driehoeks-baan met als startschip de kotter ‘ZEESTER’ van Foeke Groenveld.

→ Algemeen:

De wedstrijden zijn prima verlopen: géén aanvaringen, géén protesten en een sportieve zeilerij. Zaterdag werd er niet bijzonder scherp gestart. Bij het startsein lag er vrijwel nooit een praam echt scherp bij de lijn. Er is op zaterdag in 6 starts geen enkele praam te vroeg gestart. Daar is dus belangrijke winst te halen, want een goede start leidt heel vaak tot een goede klassering. Het gezegde: “Als je nooit te vroeg bent, ben je altijd te laat” is veelzeggend. Zondag was er één keer een individuele terugroep. Ook opvallend is dat er een aantal pramen vanuit ‘het tweede gelid’ starten en pas na bijv. 30 seconde (of meer) door de startlijn gaan. Daarmee geven ze alle ruimte op de startlijn aan de pramen die wel scherper starten.

Gemiddeld zijn de nieuwe pramen wat sneller dan de ‘Fryske Boerepreammen’, maar de snelste ‘Fryske’ hadden halverwege de eerste wedstrijd al meer dan 5 minuten goed gemaakt op de achterste ‘Nije’, mede door een windschifting. Zowel bij de ‘Nije’ als bij de ‘Fryske’ zijn er een aantal die beduidend meer snelheid weten te maken door een betere tuigage/trim/stuurmanskunst, maar de betere start is vaak het halve werk.

Het is mooi om te zien dat er geen sprake is van vergrijzing: er zitten opvallend veel jonge zeilers in de pramen, een ontwikkeling die van de laatste jaren is. Wel is het aantal ‘famkes/froulju’ aan boord nog sterk voor verbetering vatbaar. Bij de 20 deelnemende pramen was het aantal vrouwen met gemak op één hand te tellen.

Een absoluut aandachtspunt op het gebied van ‘veiligheid’ is de bescherming tegen de zon. Iedereen is volop bezig met de wedstrijd en de wind, maar de zon is gevaarlijk. Niet alleen ‘zwemvesten aan’, maar ook insmeren en een pet op!

* → De Nij Sylpream: 10 ingeschreven, 10 deelnemers

Volop strijd tussen de beste 6 pramen, die qua puntenaantal vrij dicht bij elkaar geëindigd zijn. Wiebe Haytema (20) en Tonny Kleinhuis (21) behaalden allebei twee eerste plaatsen. Wiebe Haytema werd in totaal eerste door ook nog twee keer als 3e te finishen, terwijl Tonny Kleinhuis een 3e en 4e liet noteren en zo in totaal 2e werd. De derde plaats was voor Sietse de Vries (5) met een zeer constante serie (4,4,2,2,2), voor Eelke Dijkstra (4) op de vierde plaats die een keer knap 2e werd. Sybren Gosse van der Velde werd 5e, met een 1e plaats in de vierde wedstrijd. De pramen 16 en 9 van Albert Idzinga en Jan Wigle Dijkstra lagen in deze wedstrijdserie te ver achter het veld. Daar moet iets verbeteren.

 

** → De Fryske Boerepream: 10 ingeschreven, 9 deelnemers.

Sjouke Kalsbeek was met de 22 in deze klasse ‘een klasse apart’ met vijf eerste plaatsen, met bijvoorbeeld in de derde wedstrijd meer dan ‘een straat’ voorsprong.

Op de 2e plaats eindigde Errit de Jong (47). In de tweede wedstrijd kwam de 47 aan kop bij de bovenboei, maar men vergat boei 1 te ronden. Het corrigeren van die fout kostte 9 plaatsen, maar de 47 kwam in die wedstrijd toch nog knap als 4e binnen.

Sietse Bruinsma (36) behaalde de derde plaats met een constante serie, voor Pieter Jilles Tjoelker, die wel twee keer 2e werd, maar ook een keer een 9e  en 10e plaats scoorde.

Klaas Postma werd met praam 9 in totaal ook 9e, maar wel met een mooie 2e plaats in de vierde wedstrijd.

→ Op zaterdagavond was er na afloop van de eerste serie wedstrijden een gezamenlijk buffet in het dorpshuis van Oudega ‘it Joo’. Na afloop van de zondag wedstrijden werden de prijzen uitgereikt door Hilda Kerstma van De Nije Sylpream en Ygram Ykema De Fryske Boerepream. Naast de prijsuitreiking waren er complimenten voor de leden van het wedstrijdcomité, dat onder leiding van Saskia Westerhoff alles perfect geregeld heeft van start tot finish. De voorzitters Eelke Dijkstra van DNS en Michiel Kalsbeek van DFB lieten zich positief uit over de eerste gezamenlijke evenement.

Zie ook: www.moente.nl/praamzeilen

 

 

 

-> Link naar startfilmpje Fryske Boerepream wykein Âldegea 2023 <-